Ditt tak är den största delen av ditt hus och du måste skydda det genom regelbundna inspektioner och rengöring, minst två gånger per år. Du bör göra detta på hösten för att se till att det står redo inför det kalla vädret, och sedan en gång på våren för att se till att det klarade att stå emot naturens plågor under vintern. Om det har snöat kraftig eller om det stormat mycket kan du behöva kolla till det direkt efter. För att veta vilket underhåll som krävs bör du läsa tillverkarens rekommendationer och de från ditt försäkringsbolag. Om du inte klarar av att rengöra och underhålla ditt tak själv, se till att du anlitar en professionell snickare i Visby för detta.
Tips på hur du rengör ett tak själv
Om du bestämt dig för att du ska rengöra det själv, se till att du börjar att arbeta uppifrån och ned. Se till att din stege är stadig och att du har någon som tittar på dig då du städar taket, om något händer där uppe, och kan hjälpa till eller kalla på hjälp. Använd skyddsglasögon, handskar och halkfria skor. Försök att undvika att gå på takplattorna så mycket som möjligt eller på taket över huvud taget med skor med gummisulor.
När du står uppe på taket så är detta det du bör göra:
- Om ni just befunnit er i en stor snöstorm så kan du använda en särskild skovel för att skjuta ner snön för att lätta på tycket för taket. Klättra inte upp på taket och försök skotta bort det. Du kan då ramla och falla ner från taket.
- Ta bort allt lösliggande skräp såsom pinnar och löv med hjälp av en sop.
- Om det finns mossa, alger eller svamp på ditt tak bör du skrubba bort det med en borste med långt handtag. Om du låter det vara kvar kommer det börja äta upp materialet som taket är gjort utav. För att förebygga att det kommer tillbaka kan du sätta fast kontrollband av koppar, bly eller zink.
- Om du har träd i närheten av taket trimma ner grenarna som hänger över det. Under en storm kan de annars falla ner och skada taket, och det bygger också en bro för skadedjur att klättra ner på ditt tak.
- När du rengör på taket titta efter hur fågelpopulationen ser ut runt omkring. Fågelbajs har hög syrlighet och kan äta sig in i takets material. Deras bon kan också blockera avlopp som kan orsaka ett stopp och som i sin tur kan leda till en vattenläcka på ditt tak. Tyngden av det extra vattnet kan leda till att taket kollapsar. När du tar bort fågelbon eller fågelbajs så använd en ansiktsmask för att undvika att andas in bakterier och baciller som kan leda till smitta.
- Titta efter trasiga, lösa, bortblåsta, missformade eller naggade takplattor.