Parkettgolv – Snabba tips för underhåll och skötselråd

skätselråd och underhåll av parkettgolv

Underhåll av ditt parkettgolv

Det är oerhört viktigt att du tar god hand om ditt parkettgolv. En städrutin är nödvändig, och att den utförs kontinuerligt. Utöver en regelbunden rengöring så kommer här några tips för ett snabbt underhåll av ditt parkettgolv.

Damma dagligen

När du dammar av golven använd en trasa eller mopp av mikrofiber eftersom de låser in dammpartiklarna, smutsen, allergenerna och katt- eller hundhåren med hjälp av den elektriska laddningen som skapas då man använder dem. Dessa är också mer effektiva och säkra än de traditionella soparna då de kan orsaka repor på golvet. När du använder en mopp av mikrofiber så håll den hela tiden så nära golvet som möjligt då smutsen på så sätt hålls säkert fängslat i materialet. Det bästa sättet att undvika repor i golvet är att damma av golvet dagligen med den ovan nämnda trasan eller moppen.

Dammsug parkettgolvet en gång i veckan

Använd munstycket till dammsugaren med de mjuka borststråna efter att du dragit av golvet med moppen. Men även fast du använder ett extra mjukt munstycke kan det fortfarande repa golvet om skräp ligger kvar på det. Se till att du inte använder ett munstycke som kan skada golvet.

Fuktmoppa en gång i månaden

När du ska moppa ditt golv med vätska se till att du har en mopp anpassad för parkettgolv. Använd helst en som har ett mopphuvud av mikrofiber. Se till att moppen endast är lätt fuktad och använd minimalt med rengöringsmedel. Innan du använder ett rengöringsmedel överhuvudtaget, kolla vad tillverkaren av golvet rekommenderar, särskilt om du har ett speciellt lack eller liknande på golvet. Ångtvätta aldrig eller moppa med en blöt mopp på dessa golv då detta kan skada det allvarligt samt lämna det glanslöst.

Snabba tips för underhåll av ditt parkettgolv

  • Torka upp allt spill ögonblickligen
  • Sätt en matta vid ingången för att reducera mängden smuts och damm som dras in i hemmet
  • Sätt möbeltassar på alla möbler, minst 2,5 centimeter i diameter, gjorda av hårdplast utan färg eller filt som inte färgar av sig för att skydda golvet.

Vad är rätt underhåll av parkettgolvet?

Att underhålla ett parkettgolv är inte bara att hålla det rent utan också att skydda det från skadliga UV strålar och värme som också kan skada ditt golv genom missfärgningar. Använd dina persienner eller gardiner för att skydda golvet så gott det går från heta UV strålar genom fönstren. Du bör även slipa om golvytan varje två till sex år. Om du har en finish på golvet så bör du bättra på den vartannat år ungefär för att bibehålla glansen. När du ska se till golvytan bör du anlita rekommenderade snickare i Visby då det kan behövas slipas först för att få bort synliga repor, missfärgningar och hål.