Anlita rätt byggföretag för renoveringen eller husprojektet

välj rätt byggfirma för renoveringen

Oavsett om du är en husägare som vill bygga om eller renovera, eller om du är en designer som överväger vilket byggföretag du vill arbeta med, så är det lika viktigt att du gör ett bra val. Hemligheten är att balansera kostnaderna mot en låg risk för krångel, något som kan visa sig vara svårt i byggbranschen. Det är dock möjligt när du känner till och förstår processen. Här är sex tips på hur du skall tänka när du väljer byggföretag:

6 tips på hur du väljer byggföretag till ditt projekt

  1. Läs alla kontrakt noggrant. Det största tecknet eller anvisningen på att ett företag är professionellt är hur väl deras kontrakt utformats. Du kan få en uppfattning om huruvida de anställer folk som gör hela jobbet eller om du själv kommer få göra grovjobbet.

2. Ta reda på hur de sköter kommunikationen. Med vissa företag är det en verklig utmaning att ens hitta någon att prata med som vet något om ditt projekt. Du behöver en entreprenör som är tillgänglig och som har tid att prata med dig och informera dig.

3. Titta på deras pågående och färdiga projekt. Det är självklart att du skulle vilja titta på några av deras slutförda uppdrag och det är verkligen en viktig del i processen. Din egen undersökning bör dock inte sluta där, utan be att få se några av de projekt de arbetar med för tillfället eftersom du kommer att kunna se hur väl deras arbetsplatser är organiserade. Genom att se dem i arbete får du en god uppfattning om hur väl de kommer att arbeta på ditt projekt.

4. Undersök vad deras specialitet är. Vissa byggföretag specialiserar sig på vissa typer av byggprojekt. Fråga dem specifikt om de gjort något tidigare jobb som liknar det du vill ha och be om att få se den färdiga produkten av det arbetet. Försök att mäta eller uppskatta hur mycket erfarenhet de har av att arbeta med den typen av uppgifter eller projekt du ber om innan du undertecknar något avtal.

5. Kontrollera deras ansvarsnivå. Byggföretag bör upprätthålla minst 6 miljoner kronor eller mer i allmän ansvarsförsäkring om de ofta arbetar på stora projekt. Säkerställ också att de har försäkrat samtliga anställda med arbetsskadeförsäkring. Det skadar inte heller att begära att få se certifikaten eftersom vissa företag bara berättar vad du vill höra, och inte hela sanningen.

6. Fråga om de verkligen har tid att hantera ditt projekt utöver allt annat de arbetar på. Be om en specifik tidsplan. De flesta företag har flera projekt i gång samtidigt, och det är tråkigt om ditt projekt skulle dra ut på tiden för att de inte har tillräckligt med tid för det. Kanske håller de precis på att avsluta ett projekt och ditt projekt kommer precis i rätt tid? Det vore förstås det bästa tänkbara scenariot.

Avslutningsvis

Det finns många byggföretag att välja mellan när det är dags för dig att bygga något, oavsett om det är ditt drömhus eller det lyxigaste hotellet på planeten. Det viktigaste är att tänka igenom allt noggrant och försöka lista ut vilket företag som kommer göra det bästa jobbet. Kom ihåg att det kanske inte alltid är till det lägsta priset. Leta efter högkvalitativa byggföretag och be dem om en offert. Du kanske hittar flera företag som är jämförbara i kvalitet men kan få något bättre pris hos någon av dem. Undvik alla företag som ger ett exceptionellt lägre bud än alla de andra.